3 BIG BAND ORCHESTRA IZOLA & SAMUEL LUCAS

DSC_2538  IMG_2990

 4.8.2017 – 21.00

Tartinijev trg Piran – Piazza Tartini Pirano – Tartini square Piran

 

3 BIG BEND ORCHESTRA IZOLA 

Gost / Ospite / Guest: SAMUEL LUCAS, vokal / vocale / vocal

 

3 Big Band Orchestra je nastal leta 1991 na osnovi 10 dnevne poletne Big Band delavnice. Zagonsko podporo sta nesebično nudila dolgoletna člana Big banda RTV Slovenija, dirigent Jože Privšek in prof. Dušan Veble, vseskozi pa orkester gradita in obnavljata dirigent in saksofonist Peter Popovski ter trobentač Aleš Bolje.

V osnovi je to 18 članski orkester sestavljen iz glasbenikov vseh treh obalnih občin, katerim glasba in njen pomen daje motiv za druženje in kvalitetno izvajanje zelo raznolikega in zahtevnega repertoarja. Orkester je gostil priznane pevke, pevce in glasbenike, med njimi: Alenka Godec, Darja Švajger, Mia Žnidarič, Metka Štok, Mojca Maljevac, Lara Baruca, vokalni kvartet 7+, Rudi Bučar, Patrik Greblo, pianist Renato Chicco in druge.

Orkester vrsto let sodeluje s Kulturnim centrom Izola, republiškim in občinskim skladom za ljubiteljske kulturne dejavnosti, kjer redno prijavlja in izvaja svoje projekte. Tako se je spoprijel z organizacijo treh državnih in enega mednarodnega festivala ljubiteljskih Big Band orkestrov. Zahvaljujoč temu je bil gost na nadaljnjih srečanjih v Krškem, Celju,  Zagorju, Velenju, Marezigah in Ljubljani ter prirejal koncerte po Sloveniji, Italiji, Avstriji, Madžarskem in Hrvaškem.

S strani RTV Slovenija je bil orkester povabljen na snemanje lastne oddaje v sklopu jazzovskega programa. Orkester je tako v živo posnel polurno oddajo za RTV Slovenijo. Za orkester in mesto Izola, je bilo še posebej pomembno sodelovanje v predstavitvenem filmu o Izoli z naslovom Življenje slovenskega otoka. V Septembru 2000,  je orkester kulturno dogajanje na obali zaznamoval z nevsakdanjim glasbenim dogodkom.V svoj glasbeni projekt, prijavljen preko republiškega sklada,  je vključil najboljše obalne rock izvajalce. S tem sta se glasba big banda in nastopajočih rock skupin združili v skupno izvajanje. Odziv glasbene kritike je bil pozitiven.

Na podlagi navedenih dejstev je kulturno društvo 3Big Band Orchestra v letu 2001 za desetletno ustvarjalno delovanje v Občini Izola prejel občinsko priznanje s plaketo z zlatim grbom. S svojim delovanjem je prispeval h kulturno-turistični prepoznavnosti občine Izola, v Sloveniji in zunaj naših meja. S svojimi prireditvami je bogatil kulturni utrip svojega mesta in mest drugod po Sloveniji, obenem pa skrbel za ustvarjalno delo na družbenem področju.

V letu 2005 je bil orkester s strani Ministrstva za kulturo povabljen k sodelovanju v sklopu kulturnega programa za podelitev nagrad poslovne odličnosti RS za leto 2004, v Slovenski filharmoniji v Ljubljani. V letu 2006 pa je sodeloval kot gostujoči orkester na mednarodnem Big band festivalu na Madžarskem. Oktobra 2007 je orkester izvedel tudi celovečerni dobrodelni koncert, izkupiček katerega je namenil žrtvam poplav. Orkester skrbno sledi svojim zastavljenim ciljem obenem pa se stalno pomlajuje, kar mu daje vedno nov ustvarjalni zagon. Od zadnjega jubileja je pomaknil svoje meje delovanja na višji nivo, kar dokazujejo izvedeni koncerti in nastopi. Bil je vabljen na različna jubilejna srečanja podjetij in ustanov, redno sodeluje na domačih in drugih občinskih prireditvah ter kulturnih izmenjavah.

 

Samuel Lucas

Samuel Lucas, slovenski pevec in glasbenik

Na kitaro igra že od šestega leta. Po odsluženju vojaškega roka (pri dvajsetih) se je pridružil zasedbi, s katero so nastopali po Avstriji, Nemčiji, Švici in Italiji. Po štirih letih se je vrnil v Slovenijo in kot član skupine Freeway nastopil na Emi 1995 s skladbo »Joanna«, pri nastanku katere je tudi sodeloval. Pot ga je pozneje zopet zanesla v tujino, tokrat Skandinavijo (Švedska, Finska), kjer je preživel in nastopal 8 let. Na Švedskem se je tudi preimenoval v Samuela Lucasa. Njegova pevska kariera v Sloveniji je resnično zaživela leta 2009, ko se je na povabilo Aleša Klinarja udeležil Eme s pop-rock balado »Vse bi zate dal« in zasedel 3. mesto. Istega leta je nastopil tudi na Slovenski popevki (»Vedno bom s tabo ostal«), na Eminem odru pa je ponovno stal leta 2014 (»Masquerade«).

2010 je izšel njegov albumski prvenec z naslovom Samuel Lucas, konec istega leta pa je posnel skladbo »Ona nije više tu«, ki je bila prvotno napisana za Tošeta Proeskega. 2016 je izdal svoj prvi avtorski komad »Pesem o naju«, za katerega je glasbo napisal sam.

V sezoni jesen/zima 2010 je s svetovno prvakinjo v kombinaciji desetih plesov Nadiyo Bychkovo sodeloval v TV plesnem šovu Zvezde Plešejo.

Sodeloval je v 3. sezoni oddaje Znan obraz ima svoj glas.